Reklama
REKLAMA
Mieszanka wybuchowa – rozmowa z Mateuszem Kręciną, znanym kucharzem i szefem kuchni Szyb Maciej Email
Wpisany przez Elżbieta Skwarczyńska-Adryańska napisz do autora    sobota, 07 czerwca 2014 07:47

krecinaTRZY NA CZY. MATEUSZ KRĘCINA (31 lat) – dyplomowany kucharz, ostatnio szef kuchni w czterogwiazdkowym hotelu na Wyspie Jersey. Znany już zabrzanom z Gotowania na poziomie w Zabytkowej Kopalni Węgla Kamiennego Guido podczas Industriady. Biegle włada angielskim i hiszpańskim. Szef kuchni w restauracji Szyb Maciej, gdzie pokieruje 7-osobowym, międzynarodowym zespołem kucharzy.

- Czy jest pan krewnym Zdzisława Kręciny, słynnego, acz kontrowersyjnego działacza piłkarskiego?

- O Zbigniewie Kręcinie oczywiście słyszałem i o tym, że niedawno został dyrektorem Piasta Gliwice też. Nic mi jednak nie wiadomo, abyśmy – mimo tych samych nazwisko – byli spokrewnieni, choć nasza rodzina jest bardzo liczna… A tak na poważnie, to urodziłem się w Bielsku-Białej, większość zawodowego życia spędziłem na obczyźnie, w tym na statkach pasażerskich, więc poza najbliższą rodziną w kraju nie utrzymywałem z nikim bliższych kontaktów. Do Zabrza właściciele Demeksu „ściągnęli” mnie z wyspy Jersey, w związku z planowanym w czerwcu otwarciem restauracji Szyb Maciej.

- Czy będzie ona szczególnym lokalem gastronomicznym?

- I tak i nie. Z własnego doświadczenia wiem, że ludzie wprawdzie ciekawi są nowinek, ale najchętniej zamawiają potrawy sobie znane. W Macieju królować będą znajome smaki, choć w nowej odsłonie, w tym zmodyfikowana kuchnia śląska. Chcemy być inni, ale nie snobistyczni, by każdy znalazł coś dla siebie i na swoją kieszeń. Lokal będzie miał trzy poziomy, poczynając od bistra z pizzą i smacznymi deserami, po elegancką restaurację, gdzie zjeść będzie można także potrawy z kuchni molekularnej, czyli przyrządzane na ciekłym azocie. Ich próbki zabrzanie mieli okazję pokosztować w ostatni weekend, podczas targów turystyki poprzemysłowej w hali MOSiR-u i w parku przy ul. Dubiela. A najważniejsze, że będziemy używać wyłącznie świeżych produktów, w tym warzyw i owoców sezonowych.

- Czy(m) jeszcze przyciągnąć chcą pomysłodawcy tego przedsięwzięcia?

(PEŁNA TREŚĆ TEKSTU W GŁOSIE ZABRZA I RUDY ŚLĄSKIEJ nr 22 /2014. ZAPRASZAMY DO REDAKCJI DO ZAKUPU)

 
Zobacz także

» Przywróćmy Zabrze mieszkańcom. Rozmowa z radnym MIROSŁAWEM DYNAKIEM, jednym z zabrzańskich liderów ugrupowania marszałka Kornela Morawieckiego – „Wolni i Solidarni”

OGŁOSZENIE. - Dla wielu obserwatorów życia publicznego Zabrza wielkim zaskoczeniem, ale i rozczarowaniem był fakt, iż tutejsze struktury Kukiz’15 dosłownie w ostatniej chwili nie wystawiły pana jako swego kandydata do wyborów...

» Szpitalne specjały – rozmowa z Joanną Jurkiewicz, dietetyk w zabrzańskim szpitalu

TRZY NA CZY. JOANNA JURKIEWICZ (31 lat) – dietetyk w Szpitalu Miejskim przy ul. Zamkowej w Zabrzu. Urodzona w Zabrzu, absolwentka III Liceum Ogólnokształcącego i Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Uwielbia turystykę górską i...

» Kolorowa czerń – rozmowa z Romanem Starakiem

TRZY NA CZY. ROMAN STARAK (86 lat) – pochodzi z Tarnopola, ale całe powojenne życie związał z Zabrzem i kilkoma śląskimi uczelniami, na których wykładał sztuki plastyczne. Uprawia przede wszystkim grafikę, ale także rysunek i malarstwo....

» Na tubie każdy umie? - rozmowa z Jakubem Urbańczykiem, znakomitym tubistą

TRZY NA CZY. JAKUB URBAŃCZYK (34 lata) - pochodzi z Bytomia, ukończył Akademię Muzyczną w Katowicach oraz liczne zagraniczne kursy, był stypendystą Ministra Kultury i Sztuki. Od roku 2002 roku jest tubistą Narodowej Orkiestry Symfonicznej...

» Blog jak życie - rozmowa z Justyną Mazur, laureatką konkursu Blog Roku

TRZY NA CZY. JUSTYNA MAZUR (29 lat) – autorka bloga Krótki poradnik jak ogarnąć życie (www.krotkiporadnik.pl), który w tegorocznym konkursie Blog Roku wygrał kategorię Życie i społeczeństwo. Od urodzenia związana z Zabrzem, teraz...
 

FACEBOOK

 

    DO wynajęcia kawalerka    

w Centrum miasta,

na drugim piętrze,

w kamienicy.

Tel. 509556863

 


 

DREWNO opałowe,

pocięte, połupane,

300 zł/ m3.

Tel. 534-933-167 


 

Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA