POGODA

Weather data OK
Zabrze
9 °C
Weather details

natura

CINEMA CITY

Reklama
REKLAMA

Rozkłady jazdy

 

 

AKCJA

 

plakat-trawy

Nasi partnerzy

Logo-ZBM-TBS

gornik zabrze herb du
GUIDO-NOWE

MOK

MGW-NOWE

 

perspektywa

ONLINE

Naszą witrynę przegląda teraz 247 gości 

GZ24.pl RSS

Aktualności
Eko-jedzenie. Uczniowie sami kisili kapustę i ogórki Email
Ekologia
Wpisany przez Przemysław Jarasz napisz do autora    czwartek, 25 listopada 2021 21:26

W STRONĘ NATURY. W ostatnich tygodniach projekt Natural(lnie) w Zabrzu organizowany przez Miejski Ogród Botaniczny, IV Liceum Ogólnokształcące i Szkołę Podstawową nr 31 zagościł na Międzynarodowej Konferencji Naukowej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach Edukacyjne projekty działań proekologicznych. Konferencja poświęcona była wszechstronnej edukacji proklimatycznej i proekologicznej realizowanej na szczeblu szkolnym i studenckim. Prelegenci zaprezentowali wiele pomysłów na to, w jaki sposób budować świadomość ekologiczną w ramach różnych przedmiotów. Katarzyna Krulicka polonistka z SP 31 wygłosiła referat Zielono mi, czyli patenty na ekopolski.

A potem uczniowie szkół uczestniczących w projekcie odwiedzili okoliczne sklepy z żywnością, aby sprawdzić z jakich krajów pochodzą sprzedawane tam warzywa i owoce. Pozyskane dane przenieśli na mapę świata, co dało początek wielu klasowym dyskusjom na temat odległości jakie muszą przebyć te produkty zanim trafią do naszego domu. Okazało się np., że mandarynki sprowadzane z Argentyny muszą pokonać trasę ponad 12 tysięcy kilometrów. A może warto zamienić je jesienią na nasze polskie jabłka, śliwki i gruszki? Dodatkowo uczniowie promowali kulinarną ideę zero-waste dzięki akcji Nie marnuję, wekuję! W wielu szkołach pojawiły się stoiska degustacyjne z wytrawnymi i słodkimi przetworami, wykonanymi przez uczniów i ich rodziców, które podbiły serca i kubki smakowe młodych smakoszy. Ponadto w tym sezonie do szkół wkroczyły kiszonki! Dzieci odkryły nowe możliwości, które nam dorosłym są dobrze znane z dzieciństwa. Samodzielne przygotowanie kiszonych ogórków, kapusty czy innych warzyw okazało się nie tylko dobrą zabawą, ale również sposobem na zdrowe jesienno-zimowe dania.

Przy okazji młodzi spotkali się z zabrzańskimi seniorami. Ci przekazali im stare przepisy na przetwory z warzyw i owoców, była też smaczna degustacja dań. Organizatory projektu Natural(lnie) w Zabrzu sadzą, że takie jego akcje jak Kupuj lokalnie! Nie marnuj! przestanie być tylko hasłem i będzie praktycznie wykorzystane w naszych zabrzańskich domach.

 

Tekst ukazał się w Głosie Zabrza i Rudy Śląskiej (nr 47 z 25 listopada 2021 roku) na kolumnie W STRONĘ NATURY, która jest współfinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

 
Zobacz także

» Bat na trucicieli. Nad kominami zabrzańskich domostw już niebawem będzie krążyć specjalistyczny dron

W STRONĘ NATURY. Dzięki pełnemu dofinansowaniu z programu Inicjatywa Antysmogowa Marszałka Województwa Śląskiego, Zabrze zakupiło pierwszy w historii miasta dron wyposażony w kamerę oraz specjalną sondę do mierzenia składu dymu...

» Natura(lnie) w Zabrzu. Gra terenowa w lesie i finał konkursu fotograficznego na zakończenie kolejnego roku szkolnego z ekologią

W STRONĘ NATURY. W związku ze zbliżającym się końcem roku szkolnego, w IV Liceum Ogólnokształcącym im. Mikołaja Reja w Zabrzu Rokitnicy zorganizowano 31 maja finał III edycji ogólnomiejskiego projektu ekologicznego „Natura(lnie) w...

» Stop smog! Zabrze podejmuje kolejne działania w celu ograniczenia niskiej emisji i zanieczyszczenia powietrza

W STRONĘ NATURY. Rada Miasta w Zabrzu podjęła w miniony poniedziałek kolejną uchwałę, która finalizuje trwający już od pewnego czasu proces włączenie się gminy do ogólnopolskiego programu ekologicznego „Stop Smog”. Dzięki temu...

» W Zabrzu uruchomiono już osiemnastą zieloną pracownię. Tym razem na os. Kotarbińskiego

W STRONĘ NATURY. W Szkole Podstawowej nr 25 im. Jana Pawła II na Osiedlu Kotarbińskiego w Zabrzu (ul. Kotarbińskiego 18) oddano w ubiegły piątek do użytku Zieloną Pracownię, która jest już osiemnastą salą edukacji przyrodniczej i...

» Czysto nad stawem. W atmosferze rodzinnego pikniku, mieszkańcy uprzątnęli zielony teren przy pętli autobusowej w Rokitnicy

W STRONĘ NATURY. Blisko 80 osób, w tym także rodzice z małymi dziećmi, wzięło udział w dorocznej imprezie plenerowej w Zabrzu – Rokitnicy „Wstaw się za stawem”. Główną ideą tego społecznego przedsięwzięcia zainicjowanego przez...
 

GŁOS ZABRZA I RUDY ŚLĄSKIEJ - KUP ON-LINE

alt

FACEBOOK

DREWNO opałowe,

pocięte, połupane,

300 zł/ m3.

Tel. 534-933-167 


 

Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA

KOMUNIKAT

Ważne: nasz portal wykorzystuje pliki cookies!

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii głównie w celach statystycznych, ale również reklamowych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badające ruch w internecie oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu - tzw. przeglądarce - można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie tej technologii, dowiedz się TUTAJ jak ją wyłączyć.

Redakcja

Zabrzańska Spółdzielnia Pracy Dziennikarzy
Redakcja i Wydawnictwo
ul. Brysza 8, 41-800 Zabrze
Redaktor naczelny: Jakub Lazar
Reklama: reklama@gloszabrza.pl
Portal