Reklama
REKLAMA

POGODA

Weather data OK
Zabrze
5 °C
Weather details

natura

CINEMA CITY

Reklama
REKLAMA

Rozkłady jazdy

 

 

AKCJA

 

plakat-trawy

Nasi partnerzy

Logo-ZBM-TBS

gornik zabrze herb du
GUIDO-NOWE

MOK

MGW-NOWE

 

perspektywa

ONLINE

Naszą witrynę przegląda teraz 182 gości 

GZ24.pl RSS

Aktualności
Zabrski miód. Proekologiczne akcje Miejskiego Ogrodu Botanicznego są także słodkie Email
Ekologia
Wpisany przez Przemysław Jarasz napisz do autora    czwartek, 26 września 2019 13:10

W STRONĘ NATURY. Wkrótce, bo 6 października, Miejski Ogród Botaniczny zaprasza do siebie (Zabrze, ul. Piłsudskiego 60) na imprezę poświęconą zdrowiu i urodzie. W programie m.in. kiermasz zdrowej żywności, porady dotyczące diety oraz urody i pielęgnacji ciała, zabawy ruchowe na świeżym powietrzu, sprzedaż roślin ogrodowych i domowych, a także stoisko z biżuterią oraz inne atrakcje. Podobnych ekologicznych i prozdrowotnych kiermaszy zorganizowano tam w tym sezonie kilka (największa tego typu akcja odbyła się na przełomie wiosny i lata podczas Festiwalu Kwiatów), a poprzednia wielka impreza poświęcona była pszczołom i wytwarzanemu przez nie miodowi. Oprócz kiermaszu złotego runa odbyły się warsztaty i prelekcje z pszczelarzami. Teraz natomiast – we wrześniu – odbywają się zbiory i przygotowanie ula do zimy. Mimo, iż Zabrze to duże miasto, także na jego terenie w tym okresie jest dosłownie „jak w ulu”. Tyle pracy…

 

- W zabrzańskim kole jest zrzeszonych 41 pszczelarzy – mówi prezes stowarzyszenia, Jerzy Wiaterek. – Wśród nas są także mieszkańcy okolicznych gmin o charakterze wiejskim, ale także sami zabrzanie, choć oczywiście ze względów praktycznych i bezpieczeństwa w centrum, czy jak to ktoś kiedyś bezmyślnie propagował: na dachach – uli nie ma. Łącznie mamy 445 tzw. rodzin pszczelich. Zajmują się nimi głównie emeryci, ale o bardzo różnych zawodach i wykształceniu. Łączy nas wszystkich pasja, zamiłowanie do przyrody i dużo wolnego czasu. Bo to praca wymagająca systematyczności, wytrwałości oraz dużej ilości godzin. Potrzebna jest także wiedza, którą owszem można zdobyć z książek lub Internetu, ale nikt nie nauczy tego zajęcia lepiej, niż doświadczony pszczelarz i lata własnej praktyki. By to miało sens trzeba bywać na wykładach, spotkaniach, dyskusjach, czytać fachowe poradniki, a nie opierać się na potocznych i przypadkowych opiniach czy broń boże tylko reklamie. Tym bardziej, że my pszczelarze ciągle napotykamy nowe problemy, zmieniają się też trendy i techniki hodowli. Na przykład kiedyś w walce z chorobami pszczół stosowano chemię, teraz kładzie się nacisk na metody naturalne. I mimo, że produkcja żywności to wielki przemysł, prawdziwe pszczelarstwo, dobry, zdrowy naturalny miód ze wszystkimi składnikami ożywczymi oraz inne dobra wytwarzane przez pszczoły to raczej jest hobby. Niezwykle potrzebne, wręcz nieodzowne dla człowieka i w ogóle przyrody.

Wiaterek propagując pszczelarstwo i miody często podczas ekologicznych prelekcji i warsztatów korzysta w Miejskim Ogrodzie Botanicznym z ula (stoi na stałe, ale nie ma mieszkańców) pokazując dokładnie jego wnętrze i układ. Na żywe zajęcia przywozi natomiast ul ze szklanymi ściankami, tak że bezpiecznie podglądać można pracę i zachowanie pszczół oraz zobaczyć np. jak wygląda królowa.

Do chleba i na karoserię

Najbardziej znanym i smacznym produktem pszczół jest miód, w który występuje około 50 związków aromatycznych! W jego składzie dominują cukry proste będące łatwo dostępnym źródłem energii – 100 g miodu to 320-330 kcal, jednak ów cukier nie przyczynia się do zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u konsumentów! Miód bardzo korzystnie wpływa na pracę serca, zwłaszcza rzepakowy, ma też właściwości detoksykacyjne i jest delikatny dla wątroby. Miód gryczany poprawia pracę układu pokarmowego, krwionośnego i moczowego, poprawia też pamięć. Z kolei miód lipowy działa antybiotycznie i przeciwgorączkowo, ułatwia zasypianie, stabilizuje ciśnienie krwi. Ogólnie miody pszczele mają bardzo wiele pozytywnych właściwości. Jednak, aby je utrzymać, nie wolno miodu podgrzewać powyżej temperatury 48-49 stopni, gdyż staje się wtedy zwykłym słodzikiem...

Pszczoły dostarczają także wielu innych surowców i produktów, które są wykorzystywane w rozmaitych dziedzinach naszego życia - od bezpośredniej konsumpcji do przetwórstwa w przemyśle farmaceutycznym. Są to: jad, mleczko, wosk, propolis, płytek. Ten ostatni jest bardzo bogaty w: makro- i mikroelementy, wysoko wartościowe białko, aminokwasy, enzymy, hormony (acetylocholina), witaminy (przede wszystkim B1, B2, B3, B6, B12, PP, P, C, D, K).

Znany od stuleci jad wykorzystywany jest do produkcji maści na trudno gojące się rany, ponieważ podobnie jak propolis, posiada właściwości zabójcze dla mikroorganizmów. Bardzo dobre efekty wzmacniające daje stosowanie jadu pszczelego w przypadku chorób związanych z układem kostnym, m.in. artretyzm, czy reumatyzm.

Stosunkowo od niedawna znane są natomiast lecznicze właściwości mleczka pszczelego, które jest wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych robotnic. Ma w składzie białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i łatwo przyswajalne związki mineralne. Dodatkowo posiada właściwości bakteriostatyczne. Obecnie jest bardzo chętnie wykorzystywane w kosmetyce jako dodatek zwiększający odżywcze właściwości kremów lub maseczek. Bardzo korzystnie wpływa na kondycję skóry, reguluje układ odpornościowy, zwłaszcza jeżeli jest przyjmowane w postaci tabletek lub kapsułek. Także wosk wykorzystywany jest w wielu kierunkach ogólnie pojętej kosmetyki. Do ciekawe wykorzystywany jest także jako podstawowy składnik kosmetyków do pielęgnacji mebli, ceramiki, tapicerki i odzieży skórzanej, a także past do polerowania karoserii, gdyż świetnie nabłyszcza i konserwuje lakier.

 


Tekst ukazał się w Głosie Zabrza i Rudy Śląskiej (nr 39 z 26 września 2019) na kolumnie W STRONĘ NATURY, która jest współfinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

 
Zobacz także

» Wzięli się za sprzątanie

27 marca o godzinie 11.10 w I Liceum Ogólnokształcące im. prof. Zbigniewa Religi (Zabrze, ul. Wolności 323) ruszyła akcja Wiosenne sprzątanie, której inicjatorami była Młodzieżowa Rada Zabrza. Wyposażeni w worki i rękawiczki nauczyciele...

» Kalima u Kamila

Nawet dwa w tygodniu „ataki” piasku saharyjskiego nie są na szczęście groźne dla zdrowiaW okresie Wielkanocy nastąpił pierwszy w tym roku poważny incydent związany z napływem pyłu pustynnego znad Sahary nad Polskę. W ubiegły weekend...

» Pieczywo szkodzi ptakom, więc w Parku Miejskim postawiono ziarnomat dla kaczek

W STRONĘ NATURY. Urządzenie do dystrybucji specjalistycznego ziarna do karmienia ptactwa, w tym kaczek pływających po Bytomce, stanęło w pobliżu tej rzeki przecinającej Zabrze na terenie Parku Miejskiego przy ul. Dubiela. Budzi pewne...

» Bat na trucicieli. Nad kominami zabrzańskich domostw już niebawem będzie krążyć specjalistyczny dron

W STRONĘ NATURY. Dzięki pełnemu dofinansowaniu z programu Inicjatywa Antysmogowa Marszałka Województwa Śląskiego, Zabrze zakupiło pierwszy w historii miasta dron wyposażony w kamerę oraz specjalną sondę do mierzenia składu dymu...

» Katowicki Fundusz przeznaczył pól miliona złotych na loty patrolowo-gaśnicze

RATUNEK Z POWIETRZA. Cztery Wojewódzkie Fundusze Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej: w Katowicach, Opolu, we Wrocławiu i w Krakowie, przeznaczą w tym roku na loty patrolowo-gaśnicze  800 tysięcy złotych. Katowicki Fundusz przekazał...
 

GŁOS ZABRZA I RUDY ŚLĄSKIEJ - KUP ON-LINE

alt

FACEBOOK

 

    DO wynajęcia kawalerka    

w Centrum miasta,

na drugim piętrze,

w kamienicy.

Tel. 509556863

 


 

DREWNO opałowe,

pocięte, połupane,

300 zł/ m3.

Tel. 534-933-167 


 

Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA

KOMUNIKAT

Ważne: nasz portal wykorzystuje pliki cookies!

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii głównie w celach statystycznych, ale również reklamowych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badające ruch w internecie oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu - tzw. przeglądarce - można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie tej technologii, dowiedz się TUTAJ jak ją wyłączyć.

Redakcja

Zabrzańska Spółdzielnia Pracy Dziennikarzy
Redakcja i Wydawnictwo
ul. Brysza 8, 41-800 Zabrze
Redaktor naczelny: Jakub Lazar
Reklama: reklama@gloszabrza.pl
Portal