POGODA

Weather data OK
Zabrze
17 °C
Weather details

natura

ON-LINE

kamera www

CINEMA CITY

Reklama
REKLAMA

Rozkłady jazdy


Tramwaje:
1, 3, 4, 5, 18

Autobusy:
6, 7, 14, 23, 32, 47, 81, 83, 86, 89, 111, 156, 198, 199, 234, 250, 270, 280, 286, 617, 659, 720, 840, 870, 932, S-15

 

AKCJA

 

plakat-trawy

Nasi partnerzy

Logo-ZBM-TBS

gornik zabrze herb du
GUIDO-NOWE

MOK

MGW-NOWE

 

perspektywa

ONLINE

Naszą witrynę przegląda teraz 320 gości 

GZ24.pl RSS

Aktualności
Smacznie i zdrowo Email
Ekologia
Wpisany przez Jakub Lazar napisz do autora    piątek, 13 września 2019 19:07

ODŻYWIANIE. Dożynki to święto zbiorów płodów rolnych. A więc uczta! Ale jak przyrządzić warzywa, by dobrze smakowały, ale zarazem by nie stracić ich cennych wartości odżywczych? Niektórzy polecają tylko i wyłącznie jedzenie surowych warzyw, ale wbrew pozorom to nie do końca prawda. Obróbka termiczna faktycznie wpływa na strukturę, skład i wartości odżywcze pożywienia, ale warzywom szkodzi także ich długie mycie. 

SUROWE. Najlepiej jest myć warzywa bezpośrednio przed jedzeniem, gdyż wilgotne lub namaczane w wodzie tracą wiele składników odżywczych. Już samo krojenie ma wpływ na składniki pokarmowe – podczas rozdrabniania powstaje nowa powierzchnia, poprzez którą pożywienie ma kontakt ze światłem i powietrzem – pokrojone warzywa szybciej tracą aromat i świeżość. Przy obieraniu (usuwaniu skórki) trzeba starać się, aby usuwana była możliwie jak najcieniej, gdyż pod nią znajdują się cenne składniki odżywcze – witaminy i sole mineralne.

GOTOWANE. Jeśli gotujemy warzywa zawierające witaminy A, D i K to zachowają one swoje właściwości, gdy temperatura gotowania nie przekroczy 160°C. Natomiast witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina C, są mało odporne na wrzątek. Zwłaszcza, gdy są gotowane w otwartym garnku, a składniki są drobno pokrojone. Produkty gotowane na parze mają intensywniejszy smak, barwę oraz zapach. Poddanie żywności w ten sposób wysokiej temperaturze powoduje natomiast zmiany, dzięki którym jest ona łatwiej strawna. A ze względu na to, że podczas gotowania na parze produkty nie są bezpośrednio w środowisku wodnym, straty witamin i składników mineralnych są o wiele mniejsze, niż podczas tradycyjnego gotowania.

DUSZONE. To efekt procesu pośredniego między gotowaniem, a smażeniem. Temperatura duszenia mieści się w granicach 100°C. Potrawy duszone są nie tylko lekkostrawne, ale również odnajdują swoje zastosowanie w kuracjach dietetycznych. Warto jednak wiedzieć, że podczas duszenia dochodzi do straty witamin z grupy B.

SMAŻONE. To proces związany z ogrzewaniem produktów przy pomocy tłuszczu lub ogrzewaniem bezpośrednio płytami grzewczymi. Do smażenia najlepiej używać oleju rzepakowego. Nie powinno się stosować masła ani margaryny, ponieważ wysoka temperatura sprawia, że wytwarzają się z nich szkodliwe związki.

PIECZONE. Pieczenie to innymi słowy ogrzewanie gorącym, suchym powietrzem. Temperatura wykorzystywana przy pieczeniu wynosi 180-250°C. Obróbka termiczna w wysokiej temperaturze sprawia też, że warzywa stają się łatwiej strawne i są nieocenione przy lekkostrawnej diecie.


Tekst ukazał się w Głosie Zabrza i Rudy Śląskiej (nr 37 z 29 sierpnia 2019) na kolumnie W STRONĘ NATURY, która jest współfinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

 
Zobacz także

» Barwne dożynki

IMPREZY. W sobotę (7 września) w dzielnicy Grzybowice odbyło się zabrzańskie święto plonów. Tradycyjnie zainaugurowała je msza odprawiona w kościele Matki Bożej Różańcowej. Potem mieszkańcy wraz z włodarzami i zaproszonymi gośćmi,...

» [ZDJĘCIA] Strojny korowód, czyli dożynki w Grzybowicach

 IMPREZY. W sobotę odbyło się zabrzańskie święto plonów. Tradycyjnie zainaugurowała je msza św. odprawiona w kościele pod wezwaniem Matki Bożej Różańcowej. Po nabożeństwie mieszkańcy wraz z włodarzami i zaproszonymi gośćmi,...

» Wspomnienie dożynek w Grzybowicach

ŚWIĘTO PLONÓW. To jedna z najciekawszych i najbardziej lubianych imprez, podczas których mocno akcentujemy naszą łączność i zależność od przyrody: dożynki! Święto plonów kultywowane jest też w zurbanizowanym Zabrzu, bo w naszym...

» Dziś świeto plonów - będzie się działo!

DOŻYNKI. Impreza rozpocznie się o godz. 13 mszą świętą, która odprawiona zostanie w kościele  Matki Bożej Różańcowej w dzielnicy Grzybowice. Po nabożeństwie ulicami tej dzielnicy przejdzie barwny korowód kierując się w stronę...

» Takie cuda tylko w Grzybowicach

DOŻYNKI. Wystraszyłeś się pogody i nie byłeś na dożynkach? To żałuj. Atrakcji nie brakowało, ustrojone posesje wzbudzały powszechny podziw, a barwny korowód był jak zwykle imponujący pod każdym względem. Nie zabrakło także atrakcji...
Reklama
REKLAMA
 

W GŁOSie

Idź, zobacz, posłuchaj

Futro i pończochy

gdzie: Galeria Cafe Silesia, ul.  3 Maja 6, tel. 32 777-05-01

kiedy: do końca 2019 roku


 
Wirtualne zwiedzanie

Zobacz historię Głosu

Więcej …
 

FACEBOOK

Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA

KOMUNIKAT

Ważne: nasz portal wykorzystuje pliki cookies!

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii głównie w celach statystycznych, ale również reklamowych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badające ruch w internecie oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu - tzw. przeglądarce - można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie tej technologii, dowiedz się TUTAJ jak ją wyłączyć.

Redakcja

Zabrzańska Spółdzielnia Pracy Dziennikarzy
Redakcja i Wydawnictwo
ul. Brysza 8, 41-800 Zabrze
Redaktor naczelny: Jakub Lazar
Reklama: reklama@gloszabrza.pl
Portal