Reklama
REKLAMA
Jak bezpiecznie i zdrowo korzystać z darów jesiennego lasu Email
Wpisany przez Jakub Lazar napisz do autora    czwartek, 27 września 2018 12:39

NA GRZYBY. Sezon w pełni, z lasów koszami wynoszone są okazałe grzyby. Nawet w Zabrzu-Maciejowie w okolicach Kąpieliska Leśnego znaleźć można ich wiele. Nawet borowiki! Ale czy na pewno wszystkie, które uda nam się zebrać (albo kupić na straganie) są jadalne? I czy w ogóle warto i można je spożywać?


      Jak informuje Państwowa Inspekcja Sanitarna wszystkie grzyby oferowane w handlu mogą być sprzedawane wyłącznie pod warunkiem uzyskania atestu grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. Sprzedawcy stosują się do tych przepisów, ale Sanepid mimo do dokonuje kontroli. Dla pewności możemy poprosić w sklepie o okazanie atestu. Klasyfikator grzybów posiada uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych, natomiast grzyboznawca ocenia także grzyby suszone. Osoby zbierające grzyby na własny użytek mogą uzyskać poradę tychże specjalistów w stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych: np. u grzyboznawcy w Bytomiu (ul. Moniuszki 25, tel. 32 397-66-66) czy klasyfikatora w Gliwicach (ul. Banacha 4, tel. 32 338-05-00). Wstępnie pomocny może być atlas, z którego wynika, że w naszych lasach mamy aż 44 gatunki jadalnych grzybów. Oprócz popularnych maślaków czy pieczarek są takie cudeńka jak lejkówka, płachetka, twardzioszek czy ucho bzowe.
    Aby nie doszło do zaskakujących dla samopoczucia albo wręcz tragicznych konsekwencji zdrowotnych należy także podczas zbiorów stosować się do dekalogu grzybiarza. W skrócie podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania brzmią tak: należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne; należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, zdrowe i nieuszkodzone; unikać „domowych” metod sprawdzania jadalności grzybów takich jak ich smakowanie, czy barwienie cebulą itd.; zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu; grzyby należy wykręcać, nie wycinać;
w przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
      A świeże grzyby warto jeść nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale także odżywcze, które kiedyś bagatelizowano i lekceważono. W około 70-90% składają się z wody, ale ich sucha masa to głównie białko, dlatego możemy spotkać się z określeniem grzybów jako „leśnego mięsa”. Najwięcej białka jest w pieczarkach hodowlanych – aż 44 procent! Z kolei suszone borowiki zawierają prawie dwa razy więcej białka niż mięso wołowe! Przy tym są niskokaloryczne (w 100 gramach świeżej masy jest mniej niż 50 kilokalorii. Grzyby są bogate także w błonnik, a także beta-glukany, które m.in.  obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, stymulują układ immunologiczny a także mogą być stosowane w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych. Głównym pierwiastkiem, który występuje w grzybach jest potas, który kontroluje ciśnienie krwi, poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B. Borowiki i podgrzybki maja także witaminę D2.


Tekst ukazał się w Głosie Zabrza i Rudy Śląskiej (nr 39, 27 września 2018) na kolumnie W STRONĘ NATURY, która jest współfinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

 
Zobacz także

» Wzięli się za sprzątanie

27 marca o godzinie 11.10 w I Liceum Ogólnokształcące im. prof. Zbigniewa Religi (Zabrze, ul. Wolności 323) ruszyła akcja Wiosenne sprzątanie, której inicjatorami była Młodzieżowa Rada Zabrza. Wyposażeni w worki i rękawiczki nauczyciele...

» Dotacje i pożyczki

Na instalacje fotowoltaiczne Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach ogłosił nabór wniosków na przedsięwzięcia polegające na zabudowie mikroinstalacji fotowoltaicznych, tj. instalacji o mocy do 50 kW w ramach...

» Kalima u Kamila

Nawet dwa w tygodniu „ataki” piasku saharyjskiego nie są na szczęście groźne dla zdrowiaW okresie Wielkanocy nastąpił pierwszy w tym roku poważny incydent związany z napływem pyłu pustynnego znad Sahary nad Polskę. W ubiegły weekend...

» Kto prezydentem Zabrza, a kto do Rady Miasta i Sejmiku? Dziś do godz. 21 trwają wybory samorządowe

WYBORY. To już dziś (w niedzielę 7 kwietnia) także w Zabrzu wybieramy nowe władze samorządowe: prezydenta miasta, radnych Rady Miasta oraz radnych Sejmiku Województwa Śląskiego. Lokale wyborcze czynne będą do godz. 21. Jeśli w elekcji...

» NOWY GŁOS W KIOSKACH: Finisz kampanii wyborczej pełen ostrych spięć. Czym wyróżniali się na plus i minus radni RM? Jak radny PO doprowadził do uderzenia we własny rząd. Rusza budowa wielkiej inwestycji biznesowej. Misja specjalna Marcina Wolnego

GŁOS ZABRZA I RUDY ŚLĄSKIEJ. Tradycyjnie od czwartku do nabycia w kioskach i salonach prasowych najnowszy numer drukowanego GŁOSu – jedynego, profesjonalnego i dociekliwego tygodnika o mieście, a w nim wiele ciekawych, aktualnych, ale i...
 

FACEBOOK

 

    DO wynajęcia kawalerka    

w Centrum miasta,

na drugim piętrze,

w kamienicy.

Tel. 509556863

 


 

DREWNO opałowe,

pocięte, połupane,

300 zł/ m3.

Tel. 534-933-167 


 

Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA