Naturalnie, że naturalnie. Przekonują zabrzańskich uczniów, że jedzenie też może być ekologiczne i zdrowe Email
Wpisany przez Przemysław Jarasz napisz do autora    czwartek, 10 listopada 2022 17:25

W STRONĘ NATURY. Aula II LO przy ul. Piłsudskiego 29 w Zabrzu wypełniona była po brzegi blisko setką uczniów z aż 26 zabrzańskich placówek oświatowych podczas oficjalnej inauguracji kolejnej – trzeciej edycji ekologicznej i edukacyjnej akcji „Natura(lnie) w Zabrzu”. Okazją do spotkania zorganizowanego w miniony wtorek (8 listopada) był obchodzony tego dnia Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. O ile bowiem w zeszłym roku szkolnym pomysłodawcy akcji zachęcali do sadzenia bogatej roślinności w otoczeniu szkół, jako naturalne i piękne schronienie dla owadów i ptaków, to tym razem na tapetę wzięto kwestie zdrowego i ekologicznego odżywiania. Chodzi o zachęcenie młodzieży do ograniczenia spożycia m.in. chipsów, chrupek i słodyczy, a także mięsa, na rzecz warzyw i owoców. Zbilansowana i dobrze zaplanowana dieta powinna bowiem nie tylko wpłynąć na poprawę naszego zdrowia, ale także ochronę klimatu. Do produkcji wysoko przetworzonych produktów trzeba bowiem dużej energii, o którą coraz trudniej na naszym globie.

 

Inicjatorem, mózgiem operacyjnym przedsięwzięcia i grupą koordynującą całość działań pomiędzy szkołami jest kobiecy team w składzie: Sylwia Kot (Miejski Ogród Botaniczny), Anna Foltyn - Simka i Anna Koenigshaus (IV LO w Zabrzu) oraz Katarzyna Krulicka (SP 31 w Zabrzu). To właśnie one jako pierwsze zaangażowały zabrzańskie szkoły podstawowe, ponadpodstawowe, a nawet kluby seniora, wiedzione głębokim przekonaniem, że współodpowiedzialność za środowisko nie zależy od wieku, ale od świadomości jednostki. Inicjatywa zyskała honorowy patronat prezydent Zabrza Małgorzaty Mańki – Szulik.

- Naszym celem jest ekologiczna edukacja dzieci i młodzieży nastawiona na działania zmieniające codzienne nawyki, które są szkodliwe dla zdrowia i stanu naszej planety. Tym razem chcemy pokazać uczniom zalety diety planetarnej, nauczyć postawy mądrego konsumenta i zachęcić do edukowania młodszych od siebie w klasach 1-3 i przedszkolach – podkreśla Sylwia Kot.

Wszystkich zgromadzonych na inauguracji kolejnej edycji ekologicznego projektu, przywitała dyr. II LO – Agnieszka Gurnacz. - Spotykamy się tutaj w czasie, gdy w Egipcie trwa szczyt klimatycznym, na którym podejmowane są bardzo ważne decyzje dotyczące przyszłości świata i naszego klimatu. W tym kontekście bardzo budujące jest, iż na naszą inaugurację przybyło tak wielu uczniów zatroskanych o los planety, ale i naszego miejskiego klimatu. To, jak traktujemy przyrodę i jak się do niej odnosimy, wpływa także na naszą przyszłość – podkreślała dyrektor II LO.
Po części oficjalnej rozpoczęły się panele dyskusyjne. Barbara Wojtaszek – prezes fundacji Klub Myśli Ekologicznej, rozkładała na czynniki pierwsze elementy zdrowej i zrównoważonej diety, opowiadając młodzieży jak można w prostu sposób samemu gotować i przygotowywać posiłki oparte na warzywach i owocach. A na dowód swych słów, że taka dieta działa, pokazała swoje zdjęcie sprzed blisko dekady, kiedy to wyraźnie przytyła z powodu ówczesnego bazowania głównie na przetworzonych produktach marketowych. – Dziś jestem znacznie szczuplejsza, czuję się lepiej, mam lepszą skórę i przekonanie, że na tym zdjęciu sprzed lat wyglądam starzej niż obecnie – wyznała. Z kolei Jan Strzęśniewski – szef Śląskiego Banku Żywności opowiadał po krótce o tym, jak nie marnować żywności i dbać, by nie zabrakło jej potrzebującym.

Wśród przybyłej do II LO publiczności, spotkaliśmy Mirosławę Skowron, nauczycielkę geografii w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Zabrzu w towarzystwie uczniów dwóch pierwszych klas.

- W poprzednich edycjach tego projektu nie braliśmy udziału, ale po dzisiejszych warsztatach widzę, że to naprawdę cenna ekologicznie inicjatywa. Na razie jeszcze nie dograliśmy wszystkich szczegółów, ale myślę, iż w naszej szkole stworzymy takie grupy warsztatowe, w których to sami uczniowie będą przekonywać swych rówieśników do zdrowego i ekologicznego odżywiania. Może zrobimy np. „dzień kanapki” by pokazać, iż zdrowe posiłki bogate w naturalne warzywa mogą być też smaczne. I że naprawdę warto ograniczyć spożywanie tych wszystkich chipsów, batoników i innych słodkości – podkreślała Mirosława Skowron.

Przypomnijmy zatem, że już podczas poprzedniej edycji akcji Naturalnie w Zabrzu, uczestnicy zajęć opracowali specjalny „przepiśnik” pt. „Zielony talerz zabrzan”. W broszurce tej oprócz przepisów laureatów konkursu, znalazły się przepisy wegetariańskie. Podpowiadają je i promują osoby związane z naszym miastem – ludzie znani ze świata lokalnej kultury, sportu i samorządu. Z kolei dzięki współpracy z seniorami, zwłaszcza tymi skupionymi w zabrzańskim stowarzyszeniu Aktywni i Pogodni, powstał film instruktażowy z przepisami na domowe kiszonki, kompoty i sałatki.

 

Tekst ukazał się w Głosie Zabrza i Rudy Śląskiej (nr 45 z 10 listopada 2022 roku) na kolumnie W STRONĘ NATURY, która jest współfinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

 
Zobacz także

» Natura(lnie) w Zabrzu. Gra terenowa w lesie i finał konkursu fotograficznego na zakończenie kolejnego roku szkolnego z ekologią

W STRONĘ NATURY. W związku ze zbliżającym się końcem roku szkolnego, w IV Liceum Ogólnokształcącym im. Mikołaja Reja w Zabrzu Rokitnicy zorganizowano 31 maja finał III edycji ogólnomiejskiego projektu ekologicznego „Natura(lnie) w...

» Natura(lnie) w Zabrzu. Ekologiczny projekt Miejskiego Ogrodu Botanicznego i miejscowych szkół, połączył pokolenia zabrzan

W STRONĘ NATURY. W świętowanym nie tylko w naszym mieście Dniu Ziemi (22 kwietnia), w IV Liceum Ogólnokształcącym im. M. Reja w Zabrzu – Rokitnicy odbyło się uroczyste podsumowanie autorskiego projektu Miejskiego Ogrodu Botanicznego...

» Naturalnie w mieście

EKOLOGICZNY PROJEKT. Wykładem Piotra Skubały z Uniwersytetu Śląskiego Odbudowa przyrody albo ekocyd w połowie września zainaugurowano w Arenie Zabrze ekosesję Jak żyć, żeby przeżyć?! Tym samym wystartowała wielka akcja Natura(lnie) w...

» Dzień Anioła w III LO wprowadził społeczność szkolną w atmosferę świąt

IDĄ ŚWIĘTA. „Dzień Anioła” to jedna z najważniejszych imprez w III Liceum Ogólnokształcącym z Oddziałami Dwujęzycznymi w Zabrzu. Wydarzenie organizowane jest już od 20 lat, od ośmiu ma zasięg ogólnomiejski. W miniony piątek po...

» Stoisko II Liceum Ogólnokształcącego najciekawsze

NAUKA. II Liceum Ogólnokształcące, podczas XV Dnia Nauki w Zabrzu, który odbył się w parku 12C przy ul. Sienkiewicza wybudowało specjalne edukacyjne stoisko - STEM. Szkoła prezentowała doświadczenia chemiczne, prowadziła warsztaty...
 

FACEBOOK

DREWNO opałowe,

pocięte, połupane,

300 zł/ m3.

Tel. 534-933-167 


 

Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA