Smacznie i zdrowo Email
Wpisany przez Jakub Lazar napisz do autora    piątek, 13 września 2019 19:07

ODŻYWIANIE. Dożynki to święto zbiorów płodów rolnych. A więc uczta! Ale jak przyrządzić warzywa, by dobrze smakowały, ale zarazem by nie stracić ich cennych wartości odżywczych? Niektórzy polecają tylko i wyłącznie jedzenie surowych warzyw, ale wbrew pozorom to nie do końca prawda. Obróbka termiczna faktycznie wpływa na strukturę, skład i wartości odżywcze pożywienia, ale warzywom szkodzi także ich długie mycie. 

SUROWE. Najlepiej jest myć warzywa bezpośrednio przed jedzeniem, gdyż wilgotne lub namaczane w wodzie tracą wiele składników odżywczych. Już samo krojenie ma wpływ na składniki pokarmowe – podczas rozdrabniania powstaje nowa powierzchnia, poprzez którą pożywienie ma kontakt ze światłem i powietrzem – pokrojone warzywa szybciej tracą aromat i świeżość. Przy obieraniu (usuwaniu skórki) trzeba starać się, aby usuwana była możliwie jak najcieniej, gdyż pod nią znajdują się cenne składniki odżywcze – witaminy i sole mineralne.

GOTOWANE. Jeśli gotujemy warzywa zawierające witaminy A, D i K to zachowają one swoje właściwości, gdy temperatura gotowania nie przekroczy 160°C. Natomiast witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina C, są mało odporne na wrzątek. Zwłaszcza, gdy są gotowane w otwartym garnku, a składniki są drobno pokrojone. Produkty gotowane na parze mają intensywniejszy smak, barwę oraz zapach. Poddanie żywności w ten sposób wysokiej temperaturze powoduje natomiast zmiany, dzięki którym jest ona łatwiej strawna. A ze względu na to, że podczas gotowania na parze produkty nie są bezpośrednio w środowisku wodnym, straty witamin i składników mineralnych są o wiele mniejsze, niż podczas tradycyjnego gotowania.

DUSZONE. To efekt procesu pośredniego między gotowaniem, a smażeniem. Temperatura duszenia mieści się w granicach 100°C. Potrawy duszone są nie tylko lekkostrawne, ale również odnajdują swoje zastosowanie w kuracjach dietetycznych. Warto jednak wiedzieć, że podczas duszenia dochodzi do straty witamin z grupy B.

SMAŻONE. To proces związany z ogrzewaniem produktów przy pomocy tłuszczu lub ogrzewaniem bezpośrednio płytami grzewczymi. Do smażenia najlepiej używać oleju rzepakowego. Nie powinno się stosować masła ani margaryny, ponieważ wysoka temperatura sprawia, że wytwarzają się z nich szkodliwe związki.

PIECZONE. Pieczenie to innymi słowy ogrzewanie gorącym, suchym powietrzem. Temperatura wykorzystywana przy pieczeniu wynosi 180-250°C. Obróbka termiczna w wysokiej temperaturze sprawia też, że warzywa stają się łatwiej strawne i są nieocenione przy lekkostrawnej diecie.


Tekst ukazał się w Głosie Zabrza i Rudy Śląskiej (nr 37 z 29 sierpnia 2019) na kolumnie W STRONĘ NATURY, która jest współfinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

 
Zobacz także

» Barwne dożynki

IMPREZY. W sobotę (7 września) w dzielnicy Grzybowice odbyło się zabrzańskie święto plonów. Tradycyjnie zainaugurowała je msza odprawiona w kościele Matki Bożej Różańcowej. Potem mieszkańcy wraz z włodarzami i zaproszonymi gośćmi,...

» [ZDJĘCIA] Strojny korowód, czyli dożynki w Grzybowicach

 IMPREZY. W sobotę odbyło się zabrzańskie święto plonów. Tradycyjnie zainaugurowała je msza św. odprawiona w kościele pod wezwaniem Matki Bożej Różańcowej. Po nabożeństwie mieszkańcy wraz z włodarzami i zaproszonymi gośćmi,...

» Wspomnienie dożynek w Grzybowicach

ŚWIĘTO PLONÓW. To jedna z najciekawszych i najbardziej lubianych imprez, podczas których mocno akcentujemy naszą łączność i zależność od przyrody: dożynki! Święto plonów kultywowane jest też w zurbanizowanym Zabrzu, bo w naszym...

» Dziś świeto plonów - będzie się działo!

DOŻYNKI. Impreza rozpocznie się o godz. 13 mszą świętą, która odprawiona zostanie w kościele  Matki Bożej Różańcowej w dzielnicy Grzybowice. Po nabożeństwie ulicami tej dzielnicy przejdzie barwny korowód kierując się w stronę...

» Takie cuda tylko w Grzybowicach

DOŻYNKI. Wystraszyłeś się pogody i nie byłeś na dożynkach? To żałuj. Atrakcji nie brakowało, ustrojone posesje wzbudzały powszechny podziw, a barwny korowód był jak zwykle imponujący pod każdym względem. Nie zabrakło także atrakcji...
 

FACEBOOK

Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
Reklama
REKLAMA